1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Image 1

Crapul Koi (Nishikigoi)

PDF Imprimare Email

Scris de Admin Duminică, 06 Septembrie 2009 22:40

Introducere

Din familia Cyprinide fac parte doua specii de pesti ornamentali: crapul koi si carasul auriu. Este originar din tinuturile cuprinse intre Asia de Est, lacul Aral, Marea Caspica si Marea Neagra. Crapii koi sunt de fapt pesti selectionati din timpuri stravechi in China si Japonia, in timpul unor dinastii puternice si iubitoare de frumos, care au dorit sa detina in bazinele fantanilor arteziene de la palate "pesti jucausi si cat mai viu colorati". In timpul dinastiei Qing din China, cresterea crapul koi a cunoscut o perioada infloritoare. In Japonia, cresterea acestei specii a devenit o indeletnicire a persoanelor amatoare pentru aceasta activitate. In limba japoneza, "koi" semnifica dragoste, afectiune, astfel incat acest peste este considerat simbolul prieteniei, iar in celelalte tari ale Extremului Orient si a bunatatii. Crapul koi a patruns treptat si in Europa, in Anglia, Olanda, Belgia, Germania, Italia, Ungaria si, mai recent, in Romania. Mai jos va prezentam o scurta istorie a Crapului Koi.

Istoria crapului japonez

Dupa ultimele cercetari crapul a fost importat prima data in Japonia din China cu approximativ 400 de ani in urma. Datorita zonei muntoase si al iernilor aspre a regiunii Niagata satenii care erau izolati in casele lor au fost inspirati sa gaseasca ceva frumos cu care sa isi ocupe mintiile. Pare incredibil cand ne gandim ca un fermier plictisit uitandu-se la pestisorul lui Magoi (considerat stramosul crapului Koi) care avea doar cateva puncte rosi sau aurii pe un background negru a inceput sa se gandeasca: “As putea sa incrucisez crapii si sa ii fac cu pete pentru a crea un nou tip de crap colorat pe care as putea sa il vand pentru multi yeni“. Imaginati-va ce surprins ar fi daca  ar putea sa se intoarca azi si sa vada cat de raspanditi, frumosi si scumpi unii dintre descendentii experimentului sau au devenit.

Unul dintre primele specimene de crapi colorati accidental a fost Magoi (un crap salbatic mare si negru) care avea stomacul colorat cu rosu. Din acestia s-au diferentiat trei tipuri de “Magoi diferiti” la inceput si in final trei specii genealogice diferite de koi au aparut. Nu am vrea sa intram in detaliu, dar ca urmare a cercetarilor genetice desfasurate in China si Japonia, s-au obtinut numeroase varietati: Shusui, Asagi, Tancho, Kohaku, Bekko, Koromo s.a.m.d., fiecareia fiindu-i specific un anumit desen si o anumita culoare sau combinatie de culori. Mutatiile rosu apoi alb au inceput sa apara la inceputul secolului XIX - lea dar cele mai apreciate pentru japonezi in zilele noastre sunt combinatiile de alb-rosu, depictand steagul nipon, constituind 50% din populatia de koi din tara "Soarelui Rasare". In prezent pestele are numeroase culori, dintre cele mai frecvente fiind: alb, negru, rosu, galben, crem si albastru. In cazul in care sunt crescuti alaturi de alte specii, pot deveni usor prada, datorita culorilor atragatoare.

Ceea ce trebuie stiut este ca koi (in Japoneza insemnand doar crap) sau mai bine zis nishikigoi care literalmente inseamna crap brodat, sunt o varietate ornamentala domesticita a crapului comun (Cyprinus carpio) si sunt tinuti in scopuri decorative in iazuri in aer liber sau gradini de apa. Ei pot fi crescuti si in bazine de 4 pana la 100 mp, echipate obligatoriu cu un sistem eficient de filtrare. Spre deosebire de crapul comun este mic ca talie si mai zvelt. Obtinerea unei anumite forme a corpului de catre producator constituie un avantaj in vanzarea pestelui.

Din punct de vedere al lungimii crapul koi matur este de 60 pana la 90 de centimetri, dar datorita faptului ca marimea lui este proportionala cu iazul in care se afla unii pot ajunge la 150 de centimetri. Din punct de vedere al duratei vietii se presupune ca pot trai chiar si sute de ani datorita legendelor Japoneze dar si datorita unui exemplar celebru, un koi stacojiu numit "Hanako" care in urma unor cercetari al solziilor in anul 1966 s-a descoperit ca are 215 ani. A murit dupa inca 11 ani (c. 1751 - 7 iulie 1977) dobandind recordul de cel mai longeviv crap koi in istorie cu cei 226 ani ai lui. In mod normal crapii koi traiesc intre 15 si 40 de ani. Pestele rezista bine peste iarna la temperaturi scazute, intrand in stare de letargie. Fiind un mare consumator de oxigen, apa bazinelor de crestere trebuie sa contina peste 7 mg oxigen/l, iar scaderea sub aceasta concentratie sa fie de scurta durata. Cantitatea de oxigen din apa limiteaza cresterea prin modificarile fiziologice la nivelul organismului pestelui (se hraneste inadecvat si nu valorifica superior furajul administrat). Valoarea optima a pH-ul apei este de 7,5. Regimul alimentar difera in functie de sistemul de crestere. Este un peste omnivor, dar consuma si furaje combinate. In libertate, consuma organisme planctonice de talie mare (daphnii - purici de balta), organisme bentonice (de pe fundul apei) si plante acvatice submerse. In captivitate, cand de fapt se cresc spre valorificare, compozitia hranei administrate poate modifica calitativ coloratia.

Pestii accepta hrana intr-un spectru destul de larg de temperatura (6-28 grade C). Reproducerea are loc in perioada mai-iunie-iulie, dar prin corectia temperaturii si a luminii (fotoperioadei) se pot obtine mai multe generatii de pui in acelasi an, inducand maturarea gonadelor si implicit eliberarea elementelor sexuale prin injectii cu hormoni hipofizari. La acest peste ornamental nu exista dimorfism sexual (diferente de talie intre cele doua sexe). roductivitatea este de 100.000 icre/kg greutate. Maturitatea sexuala este mai timpurie la exemplarele mascule (dupa 2 ani) si este atinsa de femele la 3-4 ani.

Sursa: Wikipedia si AKCA - Associated Koi Clubs of America

Stiati ca...

- Carpul Koi este pestele national al Japoniei.

- Crapul japonez simbolizeaza bogatia si succesul. Practicantii Feng Shui tin adesea un bazin plin cu astfel de pesti in curtile lor. Oamenii arunca monede in aceste bazine in speranta ca pestii le vor trimite inapoi noroc.

- Crapii japonezi sunt crescuti pentru culorile frumoase pe care le au si pentru personalitatea lor. Practic, au devenit animale de companie. Pot fi invatati sa se hraneasca din palma si sa faca mici trucuri.

 

Experienta in cresterea crapului koi

Lacuriile "La Amurii Albi" au fost  populate cu crapi koi incepand din anul 2005. Dupa indelunga observare gazdele pot oferi mai multe detalii, care pot completa lectura despre acesti fascianti pesti.

Crapii koi in speta isi depun icrele in 3-4 reprize la un interval de aproximativ 10 zile. Mai jos este un filmulet cu reproducerea crapilor koi care a avut loc pe lacuriile "La Amurii Albi" in data de 10 Mai 2009.

 

Daca sunteti interesati la rubrica Galerie video puteti viziona si alte filmulete despre crapii koi din lacurile "La Amurii Albi".

Ca si sfat v-as spune sa nu cumparati crapi koi importati din alte tari care mai toate au o clima mai blanda pentru ca nu sunt obisnuiti cu conditiile pedoclimatice din tara noastra si riscati sa va moara peste iarna. Dupa cum vedeti pestii nostrii sunt reprodusi natural si au rezistat multe ierni sub gheata, ierni care in centrul tari sunt destul de aspre. Avem o oferta bogata de crap koi ca si colorit si marime si va invitam sa alegeti ceea ce va place la sectiunea de vanzari.