1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Image 1

Linul (Tinca tinca)

PDF Imprimare Email

Scris de b_seven_e Marţi, 13 Aprilie 2010 07:53

Introducere

Linul este un peste din familia ciprinidae care poate fii intalnit in tovarasia crapului si a carasului cautandu-si hrana. Este un peste omnivor care se hraneste cu insecte acvatice si cu larvele lor, rame, melci, scoici si raci minusculi.

Poate fii recunoscut usor dupa corpul indesat, foarte lat in regiunea cozii precum si dupa solzii foarte marunti cu care este acoperit in intregime. Corpul luceste protejat de un strat gros de piele cu o bogata secretie de mucus.

I se mai spune si doctorul pestilor deoarece se freaca de pestii raniti sau bolnavi vindecandu-i cu aceasta secretie.

Este un peste extrem de rezistent; la lipsa oxigenului din apa doar carasul se poate compara cu el.

Lungimea medie este de 25-40 cm iar greutatea medie de 0,5-1 kg mai rar poate atinge 60-70 cm si 2-3 kg.

 

Atinge maturitatea sexuala in al treilea sau al patrulea an de viata si se reproduce de la mijlocul lunii mai cand temperatura apei este de 22-24 grade depunand intre 200.000-600.000 icre in 3-4 reprize la intervale de 2 saptamani.

LinulIn tara noastra populatia de lin este in continua scadere cedad teren in fata carasului. In ultima vreme dupa o indelungata selectie s-a obtinut si o varianta ornamentala pe care lacurile "La amurii Albi" au importat-o deja incercand sa o si reproduca. Deci doctorul pestilor se intoarce in varianta ornamentala (poza stanga).

Cum ar fi sa va impodobitii lacul si in acelasi timp sa va tratezi pestii de boli cu acesti magnifici pest. Suna bine nu? Atunci accesati sectiunea de vanzari si in scurt timp veti gasi ceea ce aveti nevoie.